Strona 1 z 1

Ciasta

: pt kwie 16, 2010 11:41 am
autor: juna
Znacie jakieś ciekawe przepisy na ciasta? Macie jakieś swoje wypiekowe specjały, którymi się podzielicie? ;-)

: ndz lis 28, 2010 1:47 pm
autor: dolly
Moje ulubione ciastko to styropian :lol:
Styropian, czyli sernik bez sera :mrgreen:
Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki

5 żółtek

25 dag masła

1/2 szklanki cukru + cukier waniliowy

2 łyżeczki proszku do pieczenia

(ewentualnie) 2 łyżki śmietany - jeśli ciasto nie będzie chciało się zagnieść

słoiczek dżemu - do przełożenia

Masa:

1 litr śmietany 18%

5 białek

1 szklanka cukru pudru

1 duży budyń śmietankowy

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

20 dag wiórków kokosowych

Ciasto zagnieć z podanych składników, podziel na dwie części. Jedną część rozwałkuj na blaszce, a drugą włóż do lodówki lub zamrażarki. Część ciasta na blaszce posmaruj dżemem. Ubij pianę z białek, dodaj cukier i miksuj przez chwilę. Dodaj śmietanę i pozostałe składniki, wszystko dobrze wymieszaj i wyłóż na spód. Na wierzch zetrzyj na grubej tarce pozostałą część ciasta. Piecz ciasto w 180 stopniach przez 50 minut, krój po wystygnięciu.


Moje ulubione ciasteczko

: pn gru 06, 2010 7:19 am
autor: modra
Śmietana się nie rozleje na tym cieście?
Trochę skrzypiąco przepis brzmi :)

: wt gru 07, 2010 3:54 pm
autor: dolly
modra pisze:Śmietana się nie rozleje na tym cieście?
Trochę skrzypiąco przepis brzmi :)
to dobry sprawdzony przepis

: śr gru 08, 2010 7:39 am
autor: modra
Wierzę, ze sprawdzony, ja jednak wolę tradycyjny sernik :)

: pt lut 25, 2011 9:04 pm
autor: Cat
Ciasto bananowe - składniki
4 bardzo dojrzałe banany (około 80 dag)
25 dag mąki pszennej
22 dag cukru
5 dag masła
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
5 dag posiekanych orzechów włoskich albo rodzynek
szczypta soli
do przygotowania formy: po 2 łyżki masła i mąki pszennej
Ciasto bananowe - sposób przygotowania
Banany obrać, rozdrobnić widelcem, a następnie wymieszać z dodawanymi kolejno: cukrem, mąką, jajkiem, solą i sodą. Masło roztopić, wlać do masy i wymieszać. Dodać orzechy lub rodzynki. Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Ciasto bananowe należy piec około 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 150°C (patyczek wkłuty w upieczone ciasto powinien być suchy).